HTML

FEHÉRGYARMAT

Fehérgyarmat. Élhető és szerethető marad-e Szatmár és benne településünk? Rajtunk múlik.

Friss topikok

  • Ferenc Ifj Kocsis: Örülök, hogy találtam blogot Fehérgyarmattal kapcsolatban, van egy mellék szöveg, hogy Szatmár és ... (2019.01.18. 12:45) Udud István: Utcák, terek, intézmények névadói Fehérgyarmaton (Bárdos Lajos)
  • Ferenc Ifj Kocsis: Örülök, hogy találtam blogot Fehérgyarmattal kapcsolatban, van egy mellék szöveg, hogy Szatmár és ... (2019.01.18. 12:19) CSENGERÚJFALU:
  • gersgorin: Tündérem? :) Hát ez kedves :) Igen amúgy, Morvai ügye pont egyenlő súllyal kerül a mérlegbe, mint... (2010.04.17. 16:16) Olvasgatok
  • Artaban: @fórumoskomi: néha dolgoznom is kell, és kevés embernek engedem, hogy ide írjon. Így nem mindig a ... (2010.03.25. 14:50) "Valahol Európában! "- olvasói levél
  • Artaban: Tisztelt sanyi.45! Második hozzászólásodat a már leírt álláspontom miatt nem áll módomban beenged... (2010.02.23. 10:25) Minket is érint

2010.05.09. 12:17 Udud István

Udud István: Utcák, terek, intézmények névadói Fehérgyarmaton (Bárdos Lajos)

Utcáink

és intézményeink

névadói

 

Bárdos Lajos

(1899-1986)

 

Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző, tanár, karnagy, a zenetudományok doktora, érdemes és kiváló művész.

Budapesten született, ott végezte iskoláit. Egyik tanára a Zeneakadémián Kodály Zoltán volt. Kezdetben gimnáziumi énektanár, majd a Zeneakadémia tanára. Itt egyebek közt hangszerelést, népzenét, zeneelméletet tanított. Több kiváló kórus karnagya volt, többek között a Mátyás-templomé. Egyik szervezője az Éneklő Ifjúság mozgalomnak, szerkesztője a Magyar Kórus című folyóiratnak. Színpadi művek, hangjátékok, misék, zsoltárok, himnuszok, egynemű és vegyeskari művek szerzője. Több Petőfi- és Ady- verset megzenésített.

Előadásaival, és zenei tárgyú írásaival is sokat tett a magyar zenekultúra meg- és elismertetéséért.

 

Udud István

 

 

 

Részlet

Bárdos Lajossal készült

riportból

 

"Többször kérdezték, hogy különböző foglalkozásaimból melyiket hogyan műveltem. Ha magamba nézek, azt mondom, hogy a vezénylésbe adtam a legtöbbet igazi énemből. Tragédiája ennek a munkámnak, hogy elröppen. Abban a pillanatban, azokban a percekben ott él valami. Az énekkarról, mint parabola-tükörből sugárzik a közönség-re - és három perc múlva vége. Úgy érzem,  ott éltem a zenét.”

 


Bárdos Lajos

gondolata a zenéről

 

„A zene gazdagítja a kedélyt, nemesíti az ízlést és fogékonyabbá tesz más szépségek iránt.”

 

 

Tájékoztató
 
A névadó                                                       A róla elnevezett út, utca, tér, intézmény
Egy kis ismertető
 

 

Bárdos Lajos                                        Bárdos Lajos Általános Művelődési Központ és Alapfokú  Művészetoktatási Intézmény

                                                                       A 2006- ban a Városi Művelődési  Ház és könyvtárral összevont intézmény iskolája van a Bajcsy- Zsilinszky u. 15. szám alatt. Az 1980- as évek második felében épült iskola eredetileg a 3. sz. Általános Iskola nevet viselte. Az ének- zene tagozatos iskola Bárdos Lajos nevét 1992- ben vette fel.

 

                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://fehergyarmat.blog.hu/api/trackback/id/tr161985660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferenc Ifj Kocsis 2019.01.18. 12:45:56

Örülök, hogy találtam blogot Fehérgyarmattal kapcsolatban, van egy mellék szöveg, hogy Szatmár és a benne lévő városunk élhető szerethető lesz e, rajtunk múlik. Szerintem is rajtunk múlik csak így tudunk rajta változtatni és tenni ha ebben hiszünk, de most nem magyarázkodok annyit, a kérdésem István szerint mit lehet tenni? Miket? Mit tehet egy ember, mit tehet egy csoport ha alakul, akárki, egy lakos, gyermek vagy felnőtt, fiatal vagy idős? Hogy kellene csinálni a "javulást" ? Hogy szerethetőbb legyen a városunk? Minden ötlet érdekel, aztán én is leírom a véleményem ha engedi, köszönöm!
süti beállítások módosítása