HTML

FEHÉRGYARMAT

Fehérgyarmat. Élhető és szerethető marad-e Szatmár és benne településünk? Rajtunk múlik.

Friss topikok

  • Ferenc Ifj Kocsis: Örülök, hogy találtam blogot Fehérgyarmattal kapcsolatban, van egy mellék szöveg, hogy Szatmár és ... (2019.01.18. 12:45) Udud István: Utcák, terek, intézmények névadói Fehérgyarmaton (Bárdos Lajos)
  • Ferenc Ifj Kocsis: Örülök, hogy találtam blogot Fehérgyarmattal kapcsolatban, van egy mellék szöveg, hogy Szatmár és ... (2019.01.18. 12:19) CSENGERÚJFALU:
  • gersgorin: Tündérem? :) Hát ez kedves :) Igen amúgy, Morvai ügye pont egyenlő súllyal kerül a mérlegbe, mint... (2010.04.17. 16:16) Olvasgatok
  • Artaban: @fórumoskomi: néha dolgoznom is kell, és kevés embernek engedem, hogy ide írjon. Így nem mindig a ... (2010.03.25. 14:50) "Valahol Európában! "- olvasói levél
  • Artaban: Tisztelt sanyi.45! Második hozzászólásodat a már leírt álláspontom miatt nem áll módomban beenged... (2010.02.23. 10:25) Minket is érint

2010.01.23. 15:20 Artaban

Mi vár ránk az országgyűlési képviselő választásig?

 

Először is egy olyan kampány, ami már nem hivatalosan rég folyik.
Nemsokára kézhez kapjuk a köznyelvben kopogtató cédulának becézett ajánlószelvényeket és értesítéseket. Ismételjük át, mit kérhetnek tőlünk és mi hogyan ajánlhatunk jelölteket!
 
Az 1997. évi C. törvény, amely a választási eljárásról szól rendelkezik részletesen a ránk váró megpróbáltatásról.
A köztársasági elnök úr kijelölte a választások időpontját. A választási eljárásról szóló törvény és a köztársasági elnöki határozat együttesen határozzák meg a kopogtató cédula gyűjtésének, a jelölt állításának időpontjait. Eszerint jelöltet állítani, ajánlószelvényt gyűjteni 2010. február 8-tól 2010. március 19-én 16.00 óráig lehet. A leadott ajánlószelvényeket, valamint a technikai nyilvántartást az illetékes választási iroda 2010. április 11-én megsemmisíti.
„Jelöltet állítani ajánlószelvényen lehet. Az ajánlószelvényt az értesítőkkel együtt kell eljuttatni a választópolgároknak” a szavazás napját megelőző 58. napig.
 
Klasszikus jelzése az ajánlószelvény fontosságának, hogy rossz nyelvek szerint az önkormányzati választásokon volt olyan kistelepülés, ahol a polgármester engedélyével indulhatott a hivatalsegéd kihordani a szelvényeket, és csak a polgármester által meghatározott útvonalon. Ezzel tudta biztosítani, hogy az általa felkért szelvénygyűjtők sikerrel járjanak.

Természetesen az ajánlásokat a kiküldött szelvényeken lehet gyűjteni. Ennek értelmében azok másolása tilos!
Az ajánlószelvényért az ajánlónak vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos.
 
A rossz példa:

 
Az ajánlószelvényeket az állampolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni, kivéve:
  • Munkahelyen, munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben,
  • a Magyar Honvédségnél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban levő személytől a szolgálati feladat teljesítése közben,
  • tömegközlekedési eszközön,
  • állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségében.
 
Az 1/2009. (II.18.) OVB állásfoglalás szerint az ajánlás érvényességének és hitelességének elengedhetetlen feltétele a saját kezű aláírás.
A szabályok megsértését jelenti, ha a választásra jogosult állampolgár csak a személyes adatait vagy/és csak az aláírását tartalmazó ajánlószelvényt, vagy teljesen üres szelvényt ad át és a hiányzó adatokat a választópolgár távollétében más tölti ki! Természetesen a már kitöltött szelvényt átírni nem lehet!
 
Tilos az ajánlószelvényekről másolatot készíteni, vagy azok felhasználásával választói adatbázist készíteni.
 
Az ajánlószelvények gyűjtésének és kezelésének azért még léteznek szabályai a felsoroltakon kívül is, de úgy gondolom, az egyszerű választópolgár a fenti ismertetés elolvasása után is felfrissíthette ez irányú ismereteit.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://fehergyarmat.blog.hu/api/trackback/id/tr671695310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása