HTML

FEHÉRGYARMAT

Fehérgyarmat. Élhető és szerethető marad-e Szatmár és benne településünk? Rajtunk múlik.

Friss topikok

  • Ferenc Ifj Kocsis: Örülök, hogy találtam blogot Fehérgyarmattal kapcsolatban, van egy mellék szöveg, hogy Szatmár és ... (2019.01.18. 12:45) Udud István: Utcák, terek, intézmények névadói Fehérgyarmaton (Bárdos Lajos)
  • Ferenc Ifj Kocsis: Örülök, hogy találtam blogot Fehérgyarmattal kapcsolatban, van egy mellék szöveg, hogy Szatmár és ... (2019.01.18. 12:19) CSENGERÚJFALU:
  • gersgorin: Tündérem? :) Hát ez kedves :) Igen amúgy, Morvai ügye pont egyenlő súllyal kerül a mérlegbe, mint... (2010.04.17. 16:16) Olvasgatok
  • Artaban: @fórumoskomi: néha dolgoznom is kell, és kevés embernek engedem, hogy ide írjon. Így nem mindig a ... (2010.03.25. 14:50) "Valahol Európában! "- olvasói levél
  • Artaban: Tisztelt sanyi.45! Második hozzászólásodat a már leírt álláspontom miatt nem áll módomban beenged... (2010.02.23. 10:25) Minket is érint

2010.03.29. 18:54 Udud István

Udud István: Utcák, terek, intézmények névadói Fehérgyarmaton (Bajcsy-Zsilinszky Endre)

 

Utcáink
és intézményeink
névadói
 
 
Bajcsy-Zsilinszky Endre
(1886-1944)
 
Újságíró és politikus. A II. világháború alatt a magyar függetlenségért folytatott küzdelem egyik vezetője és vértanúja.
Jogi tanulmányok után ügyvédjelölt, első világháborús sebesült katonatiszt, bécsi emigráns, fajvédő szellemű újságíró, politikus volt. Több újság és folyóirat munkatársa, szerkesztője. Később szembe- fordult a Horthy-rendszer politikájával. Országgyűlési képviselő lett a tarpai kerületben. Támadta a németbarát politikát kiállt a politikai és faji okokból üldözöttek védelmében. Bekapcsolódott a Történelmi Emlékbizottság munkájába. Amikor a németek megszállták hazánkat, fegyveresen ellenállt. Előbb a németek, később a nyilasok börtönbe vetették, s 1944 karácsonyán kivégezték.
Hamvai kívánságára a tarpai temetőben nyugosznak.
Ismertebb művei: Német világ Magyarországon (1936), Mátyás király (1939), Helyünk és sorsunk Európában (1941).
 
Udud István
 
 
 
 
 
Bajcsy-Zsilinszky Endre levele Kállay Miklós miniszterelnökhöz
(Részlet)
 
 
„A magyar vezérkari főnöknek, ha igazán hivatása magaslatán áll, nem is lett volna szabad kiengednie Oroszországba kellő felszerelés nélkül a magyar hadsereget, vagy követelnie visszavonásáét a frontról, vagy lemondania állásáról. A vezérezredes úr egyiket sem tette, hanem gyarló beszédeket mondott a „győzelemről”, melynek lehetetlenségéről már a legegyszerűbb közlegény is egy esztendő óta meg van győződve.”
 
 
Bajcsy-Zsilinszky Endre
nyílt levele a tarpai választókerület népéhez
(Részlet)
 
 
„A tarpai és a többi községből odasereglett nép férfia és asszonya, apraja-nagyja akkor esküt tett előttem, hogy azt az eszmét, amelyet én képviselek, soha cserben nemhagyja, s akkor tettem én is fogadalmat, hogy ezt a népet én nagy-nagy elhagyatottságában sohasem fogom elhagyni.”
 
 
Tájékoztató
 
 
A névadó                                                       A róla elnevezett út, utca, tér, intézmény
 
 
Egy kis ismertető
 

Bajcsy-Zsilinszky Endre                              Bajcsy-Zsilinszky Endre utca

A hajdan Fő utcának nevezett Tömöttvár utca,       Petőfi utcából nyugatra nyílt, s a régi Kaszárnya (ma Ady Endre) utcáig tart. Egykor Csillag szorosnak is nevezték. Mostani nevét 1945 után kapta. Ebben az utcában van a Bárdos Lajos zeneszerzőről elnevezett általános iskola és alapfokú oktatási intézmény.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: fehérgyarmat bajcsy zsilinszky endre udud istván


A bejegyzés trackback címe:

https://fehergyarmat.blog.hu/api/trackback/id/tr661878680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása